Fiziologija stresa –“Fight or flight” autor Zoran Zrnić

Fight or flight” mehanizam

Ljudska vrsta je opstala i proširila se na zemlji prolazeći kroz teška i stresna razdoblja. Jedan od faktora koji nam je omogućio da preživimo je sistem koji se zove ”fight or flight” (boriti se ili pobeći). Kada procenimo da smo fizički ili psihološki ugroženi, urođeni refleks, alarmni sistem u našem mozgu aktivira električni impuls i pokreće različite hormone. Kaskadno se oslobađa preko 30 hormona stresa, a najvažniji su epinefrin, norepinefrin i kortizol. Epinefrin i norepinefrin luče se iz srži nadbubrežne žlezde. Kortizol se luči iz kore nadbubrežne žlezde. “Fight or flight” mehanizam pokreće oko 1.400 različitih biohemijskih i fizioloških promena u našem orgnizmu. Oslobađanje hormona u krvotok ima moćne i široko rasprostranjene efekte na našu telesnu biohemiju, fiziologiju i psihologiju i daje nam snagu i brzinu koja nam je potrebna da bi se nosili sa ugrožavajućom situacijom. Dolazi do psiholoških promena pa postajemo mnogo oprezniji, ali i agresivni, ljuti, uplašeni. To nam pomaže kada smo fizički ugroženi. U slučaju psihološke pretnje, ovakva reakcija nam nije od pomoći i ne koristi nam. Mozak ne razlikuje stvarnu od potencijalne opasnosti. Mehanizam se pokreće i kad gledamo horor film. Alarmna reakcija treba da traje kratko, nekoliko sekundi ili minuta da bismo se nosili sa fizičkim pretnjama. Danas je ta ugroženost uglavnom psihološke prirode i traje satima, danima, pa i godinama. Mehanizam je dizajniran da se pokreće povremeno, međutim, savremeni način života ga produžava i prečesto aktivira, što izaziva mnogobrojne zdravstvene probleme. Problemi postaju još gori zbog neadekvatne, loše ishrane bogate masnoćama i ugljenim hidratima. Nedovoljno kretanje – nedostatak fizičke aktivnosti dodatno povećava negativne efekte na naše zdravlje.

Fiziologija stresa

Pokretanjem ”fight or flight” mehanizma istovremeno se aktiviraju električni i nervni impuls.

  • Kratkotrajni električni impuls

Električni impuls kreće iz hipotalamusa i kroz simpatički deo autonomnog nervnog sistema prenosi se velikom brzinom (nekoliko milisekundi) do nadbubrežne  žlezde, tačnije do njene srži, odakle se u krvotok luče hormoni epinefrin i norepinefrin.

  • Dugotrajni hormonski impuls

Hormonski impuls kreće iz hipotalamusa (traje nekoliko minuta) tako što se luči kortikotropni oslobađajući faktor koji stimuliše hipofizu da oslobodi u krvotok adrenokortikotropni hormon koji stimuliše nadbubrežnu žlezdu, tačnije njenu koru, da izluči u krvotok kortizol koji se smatra glavnim hormonom stresa.

“Fight or flight” mehanizam pokreće čitav niz telesnih reakcija koje nam pomažu da se borimo ili pobegnemo: povećava se protok krvi, broj eritrocita, krvni pritisak i broj otkucaja srca, kao i nivo šećera i masti u krvi; ubrzava se disanje, a usporava varenje; mišići se kontrahuju da bismo dobili na snazi i brzini; šire se zenice; sluh postaje oštriji; pojačava se znojenje; lučenje pljuvačke se smanjuje; strah i uznemirenost se povećavaju; misli nam se ubrzavaju.

Kratkotrajan izliv kortizola u krvotok ima pozitivan uticaj tako što podiže nivo šećera u krvi, nakratko potpomaže imuni odgovor, izvlači kalcijum iz kostiju da bi bio dostupan mišićima, povećava prag bola i poboljšava kratkotrajnu memoriju.

Dugotrajno povišen nivo kortizola u krvi ima razoran uticaj na naš organizam, jer je rezultat njegovog produženog delovanja konstantno visok nivo šećera u krvi, gubljenje kalcijuma iz kostiju, supresija imunog sistema, povišen krvni pritisak, gubitak mišićne mase, akumulacija masnih naslaga i gubitak spoznajnih sposobnosti.

Autor: Zoran Zrnić
Tel. 063 510704
zoranhipokrat@yahoo.com
Zoranovu detaljnu biografiju pogledajte na njegovom Linkedin profilu
Osnivač i idejni tvorac “Hipokrat Joga Studio”, “Hipokrat Integrativni Centar” i “Aruni Škola Joge”. Učitelj joge i meditacije, Reiki praktičar, NLP Master i Professional coach. Trenutno je na Master studijama iz Integrativnih zdravstvenih nauka. Jogom i meditacijom bavi se od 2000. god. Usavršavao se na mnogobrojnim kursevima u zemlji i inostranstvu. Posle dvanaest godina ličnog razvoja i usavršavanja u jogi 2012. god. završava kurs za instruktora joge i tromesečni kurs meditacije 2013. god. Pohađao je školu budističke meditacije. Predavač je i instruktor na kursu za obuku instruktora joge od 2013. god.