Da li ste nekad posmatrali bebe dok spavaju?

Da li ste primetili kako bebe dišu?

Bebe dišu tako što im se stomak pomera: pri udahu se širi i podiže a pri izdahu se skuplja i spušta. To se dešava zbog toga što dišu dijafragmom i to je, u stanju mirovanja, pravilan i efikasan način disanja. Dijafragma je glavni organ disanja. Dijafragma je mišićno tetivni organ, vrlo tanak mišić a izuzetno snažan, najjači mišić u ljudskom organizmu. Dijafragma deli trbušnu duplju od grudne duplje. Vezana je za rebra i kičmeni stub. Kroz nju prolazi vagus nerv, krvni sudovi i jednjak? Kao i svi drugi mišići u telu dijafragma može vežbama da se jača. Kada se rodimo prvo što uradimo je udah i to je prvi veliki stres za naš organizam. I tada dišemo dijafragmalno, što znači prirodno – pravilno i kako odrastamo kvarimo svoje disanje i dišemo nepravilno – uglavnom plitko, koristeći samo gornje režnjeve pluća. Dijafragmalno disanje je duboko disanje i ono angažuje cela pluća.

U toku života nas uče mnogo čemu, samo nas niko ne uči kako da pravilno dišemo. Prepušteni smo sami sebi i dišemo kako znamo i kako nam um, telo i okolnosti dopuštaju.

Međutim, da li je baš tako? Da li je neko od vas, osim onih koji vežbaju jogu, nekad u životu učio da diše?

U trudnoći se u sklopu pripreme za porođaj uče tehnike disanja. Zašto?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je disanje u toku porođaja važno i zašto trudnice uče da dišu.

  1. Upravlja se bolom, tačnije, smanjuje se bol. Disanjem možemo da ublažimo i smanjimo fizičku bol i emocionalnu bol.

  2. Fokusira se na porođaj i ne paniči se. Um se fokusira laserskom preciznošću.

  3. Smiruje se nervni sistem, smanjuje se krvni pritisak, puls. Umanjuje se ljutnja, bes, stres, strah, anksioznost i depresija.

Sve ovo radi se da bi porođaj bio lakši, brži i uspešniji. Postoje mnogobrojni naučni i praktični, iskustveni dokazi da svesno disanje pomaže prilikom porođaja.

Šta je s nama ostalima?

Zašto nas niko ne uči da dišemo?

Zašto nas niko ne uči kako da uz pomoć disanja umanjimo fizičku i emocionalnu bol. Da smanjimo stres. Da umanjimo negativne efekte stresa i njegove posledice anksioznost i depresiju. Da se oslobodimo straha, ljutnje, besa. Da postanemo smireniji, sabraniji i koncentrisaniji. Da otklanjanjem svih nabrojanih negativnih efekata poboljšamo i unapredimo svoje zdravlje i postanemo zadovoljniji, srećniji, optimističniji.

Ako tehnike disanja pomažu trudnicama i dokazano je da ima rezultata zašto ne bismo te tehnike primenili na nas ostale. Organizmi su nam identični samo je fiziologija trudnica privremeno malo drugačija.

Kada bismo primenili sve one tehnike disanja koje koriste trudnice i tome dodali tehnike svesnog jogičkog disanja rezultati bi bili isti ili još bolji. Mogli bismo da postignemo sve one efekte i imamo rezultate koje postižu trudnice prilikom porođaja.

Na našem YouTube kanalu Joga studio Hipokrat Novi Sad možete slušati predavanja i uputstva za praktične vežbe disanja na 
Škola disanja – teorija i praktične vežbe

Autor: Zoran Zrnić
Tel. 063 510704
zoranhipokrat@yahoo.com
Zoranovu detaljnu biografiju pogledajte na njegovom Linkedin profilu
Osnivač i idejni tvorac “Hipokrat Joga Studio”, “Hipokrat Integrativni Centar” i “Aruni Škola Joge”. Učitelj joge i meditacije, Reiki praktičar, NLP Master i Professional coach. Trenutno je na Master studijama iz Integrativnih zdravstvenih nauka. Jogom i meditacijom bavi se od 2000. god. Usavršavao se na mnogobrojnim kursevima u zemlji i inostranstvu. Posle dvanaest godina ličnog razvoja i usavršavanja u jogi 2012. god. završava kurs za instruktora joge i tromesečni kurs meditacije 2013. god. Pohađao je školu budističke meditacije. Predavač je i instruktor na kursu za obuku instruktora joge od 2013. god.