Nedeljom 20:00-21:30h “Telo kao instrument” voditelji radionice Ana Vrbaški i Marko Dinjaški

Preporučite drugima ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone
TELO KAO INSTRUMENT
Body percussion i vokalne radionice

Dođite da zajedno stvaramo dobre vibracije!
Na radionici “Telo kao instrument”, sem što razvijamo muzičke sposobnosti, takođe se bavimo sinhronizacijom i koordinacijom pokreta i glasa, vežbamo pamćenje, koncentraciju i prisutnost u sadašnjem trenutku, kao i disocijaciju pažnje.
Ovim ozbiljnim i zahtevnim zadacima pristupamo kroz igru i kontakt sa drugim radioničarima. Jedna od svrha radionice je stvaranje zdrave i sigurne grupe u kojoj kroz zabavu razvijamo svoje sposobnosti.
Na radionici ćemo učiti igre, ritmičke vežbe i različite pesme. One mogu postati osnova za nastup, društvenu zabavu ili igru sa decom.

Mesečna članarina
je 2000 dinara, dok je cena jedne radionice 600 dinara.
Dobro došli!

Snimak gostovanja u emisiji „Praktična žena“

Photo by Goran Jevtić

O timu “Telo kao instrument”

Radionicu “Telo kao instrument” vode Marko Dinjaški i Ana Vrbaški, bračni par sa “stažom” od 20 godina zajedničkog života i rada. Marko je bubnjar i perkusionista, koji je otkrio da, umesto po kompletu bubnjeva, može da svira po svom telu, i od tada vežba body percussion, tehniku poznatu u svetu, kod nas slabo zastupljenu. Ana je pevačica, koja svoj instrument svakako stalno nosi sa sobom. Imamo priliku da pratimo njihov angažman u emisiji “Ja imam talenat” na TV Pink, gde ušli u polufinale krajem marta.
Audicija za “Ja imam talenat”:

https://youtu.be/-7Lbmw8GiMU

Naziv radionice se može shvatiti u najširem mogućem smislu, jer ovo nisu samo muzičke radionice. Grupa Alice in WonderBand, kako je još poznat ovaj par, se bavi i pozorištem, fizičkim i socijalnim teatrom, buto plesom, jogom, primenjenom umetnošću. Zato su osnova radionice pozorišne igre, kojima vežbamo koncentraciju i disocijaciju pažnje, kao i svest o telu i koordinaciju pokreta i glasa. Ovaj zanimljiv koncept primenjuju od 2014. godine, držeći radionice za decu, mlade i odrasle u Srbiji (Beograd, Subotica, Novi Sad, Ba?ka Palanka, itd.) i inostranstvu (Italija, Mađarska).
Deo atmosfere sa radionice u Beogradu, ApsArt, pozorište zajednice:

Ana telo kao instrumentBody percussion je umetnost udaranja sopstvenog tela u cilju proizvođenja različitih ritmičkih zvukova.

Svaki pokret tela podrazumeva određenu aktivnost naših mišića i kostiju. Koristeći specifične pokrete, body percussion utiče na jačanje određenih delova tela, i na taj način utiče na reflekse, pažnju i brzinu reagovanja na različite zahteve iz naše okoline. Takođe, body percussion doprinosi razvoju svesnosti o našem telu, kontroli pokreta i jačanju mišića, kao i boljoj koordinaciji i balansu. Istraživanja u oblasti pshologije su pokazala da body percussion poboljšava koncentraciju, pamćenje i percepciju, a može da ima i terapeutska svojstva zbog toga što stimuliše i aktivira naš organizam kako na psihomotornom, tako i na kognitivnom nivou. Body percussion u kombinaciji sa pevanjem je tehnika disocijacije, uz pomoć koje polaznici uče da uspešno obavljaju nekoliko potpuno različitih zadataka u isto vreme. Osim toga, orkestracija – stvaranje muzike u grupi, kao jedan od načina primene body percussion-a, doprinosi razvoju veština komunikacije i smanjenju anksioznosti u komunikaciji sa drugim ljudima, i posledično, jačanju samopouzdanja i samopoštovanja.

Bez obzira na prethodno muzičko iskustvo, svako može da nauči kako da iskoristi svoj unutrašnji ritam i istraži zvuk svog tela kroz ovu veštinu najčistijeg muzičkog izražavanja.

______________________________ ____

Program radionica:

– učenje osnovnih pokreta i udaraca, gde je telo podeljeno, kao svaki udarački instrument, na određene zone

– savladavanje osnovnih ritmičkih podela (trodelni, četvorodelni i nepravilni ritmovi)

– učenje zvučnih „efekata“ koje je moguće proizvesti body percussion-om

– orkestracija: rad u grupi, gde svaki polaznik ima sopstveni ritmički patern koji je u skladu sa paternima ostalih polaznika i stvara zajedničku kompoziciju

– rad i učenje kroz grupne igre koje utiču na prisutnost i koncentraciju, brzinu reagovanja, sposobnost komunikacije i trenutnog povezivanja sa ostalim polaznicima

– osnovne tehnike disanja, opuštanja i istezanja

– osnove vokalne tehnike

– učenje raznovrsnog repertoara pesama

– višeglasno pevanje

Preporučite drugima ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone