PSIHODRAMSKE OTVORENE GRUPE POG u NOVOM SADU

Vodi Dr Dušan Potkonjak pri Spa Moreno

Obaveštavamo vas da će Srpska Psihodramska Asocijacija – SPA Moreno, 30. novembra 2020g. početi POG u Novom Sadu, kao i uvod u psihodramu i grupnu psihoterapiju. POG ce se odrzavati ponedeljkom 17:00-21:00h na svakih 14 dana. Obavezne su maske i rastojanje od 1m.

Cena svake seanse od 210 do 240 minuta je 1000 din.

POG se priznaju kao edukativno iskustveni sati I mogu biti neophodno iskustvo za kasniju edukaciju iz psihodrame I grupne terapije.

PSIHODRAMA je forma grupne psihoterapije, akcioni metod.koji koristi elemente drame i spontanog improvizovanog pozorista zivota i istine. Pocinjemo od razgovora u krugu I susreta sa drugim ucesnicima grupe. Tezimo da dostignemo Encounter, kada oba ucesnika u susretu iskreno pokusavaju da se autenticno sretnu. Bitno je da se svi ucesnici osecaju slobodno, da ucestvuju koliko im odgovara. Da ne budu pod pritiskom. Kada kroz razvoj komunikacije u grupi do toga prirodno dodje, ustajemo sa stolica i na psihodramskoj sceni ako zelimo u akciji istrazujemo nase vazne medjuljudske odnose i razne uloge koje igramo u zivotu. Ako zelimo mozemo postati protagonista, i biramo nekog clana grupe da na sceni igra tu za nas drugu vaznu licnost. Mozemo kasnije i zameniti uloge sa drugim vaznim licnostima (role reversal). Tada ulazimo u ulogu druge licnosti i povecavamo empatiju za tu licnost. Neko ce tada igrati nas i cesto se iznenadimo kada vidimo sebe u ogledalu grupe. Mozemo na psihodramskoj sceni istraziti nasu subjektivnu realnost ali i nas unutrasnji svet: snove, zelje, fantazije, strahove, proslost, sadasnjost i buducnost. Psihodrama omogucava da se grupni proces, nasi medjuljudski odnosi sada i ovde sa clanovima grupe istraze na sceni. Kao i da se nasi unutrasnji objektni odnosi, vazne licnosti koje smo introjektovali, sada eksternalizuju na psihodrmskoj sceni. Onda te licnosti i odnose mozemo sada da objektivnije sagledamo i da istrazujemo na sceni nove mogucnosti. Da izadjemo iz stereotipnog ponasanja i neproduktivnog ponavljanja, iz moguce kompulzivne repeticije. Na psihodramskoj sceni postize se intenzivnija komunikacija i osecanja nego kada je komunikacija samo verbalna. Susreti sada nisu samo u nasoj fantaziji i nisu samo reci. Sada ispred nas je stvarna licnost. Pokret i dodir, ako je nezan moze oziveti onu vaznu bliskost i podrsku koju smo moguce dozivljavali u proslosti. Odgurivanje moze oziveti da smo nekada bili odbaceni, podsetiti nas na neprijatna iskustva. Prilika je u psihodrami i grupnoj terapiji da ove odnose iz proslosti sada, uz podrsku grupe mozemo da u sadasnjosti menjamo, oslobadjamo se i gradimo bolje odnose. Psihodrama je i proba za zivot. Tada na sceni, u podrzavajucoj grupi, probamo eksperimentisemo sa novim ulogama i novim uspesnijim ponasanjima, a necemo biti kaznjeni za eventualne greske. U grupi gradimo dobru kulturu grupe i dolazi do medjusobno autenticnijeg fid beka. i to se razlikuje od uobicajene socijalne komunikacije, kao naprimer na koktel partiju. Dolazi do mogucnosti interpersonalnog ucenja. Gradimo dobru autenticnu podrzavajucu kulturu grupe. U psihodrami se oslobadja spontanost i kreativnost.

Ocekujemo da svi ucesnici postuju pravila grupne terapije: dolazak na vreme i ostajanje do kraja seanse, dobronamernost i prema sebi i prema drugima., dobra volja za komunikacijom, poverljivost, da se van grupe ne prica o sadrzajima i intimi koje su podelili drugi. Medjusobno postovanje i nema destruktivng ponasanja. Ucestvujemo u meri koja nam odgovara. .

POG ce se odrzati u Novom Sadu 30. Novembra 2020, ponedeljak od 18-22h

Ulica: Stratimirovićeva 6. Studio Hipokrat, ulaz je na glavna vrata ulične kuće

Dodatne informacije o edukacijiu SPA – Moreno možete naći na sajtu:  www.spamoreno.ga spamoreno.tripod.com i spamoreno.in.rs

Grupu će voditi:

Dr Dušan Potkonjak, glavni trener i senior trener, Srpska Psihodramska Asocijacija SPA -Moreno je clan FEPTO, psihijatar i trener Britanske psihodramske asocijacije BPA od 1994. Dušan je 1988. počeo da vodi prvu redovnu iskustveno-edukativnu psihodramsku grupu u tadašnjoj Jugoslaviji. Diplomirao je psihodramu 1991. u V. Britaniji pri BPA, glavni trener bila mu je Marcia Karp, učenica osnivača psihodrame J. L. Morena. Dušan je 1993. završio 1300 sati diplomskog kursa pri Londonskom Institutu za Grupnu Analizu, overseas training. Edukovao se u oblasti Playback teatra i član je profesionalne kompanije “Playback South Theatre London”. Jedan je od osnivača Playback – Beograd. Radio je kao psihijatar u klinickom centru u Beogradu 1978-kraja 1993. A od 1994 do maja 2015, radio je u University College hospital London, Royal London hospital i Goodmayes hospital London.

Dr Sanja Životić, diplomirani psihodramski terapeut i specijalista dečje i adolsescentne psihijatrije, sa bogatim kliničkim psihijatrijskim i psihoterapijskim iskustvom u radu sa adolescentima u stacionaru i ambulantno u KBC “Dr. D. Mišović”. Vodi grupe adolescenata integrišući psihodramu sa elementima psihodinamske terapije, naročito teorije objektnih odnosa Melani Klajn, o čemu je dodatno edukovana. Drži predavanja i radionice iz oblasti psihodrame i kliničke psihijatrije na stručnim seminarima i kongresima. Sanja je koterapeut u studentskoj edukativno iskustvenoj grupi SPA.

U POG u Novom Sadu gostovace i drugi terapeuti SPA Moreno.

Za prijavu i dodatne informacije možete kontaktirati:

D. Potkonjak: 063 8 450 235, e-mail: dusandpotkonjak@yahoo.com

S. Životić: 064 200 1946, e-mail: zivoticsanja@gmail.com

Ana Ivanovic : 061 175 1748..e-mail: ana.ns@hotma