Prenatal joga – joga za trudnice sa Anom Plisnić

Preporučite drugima ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Raspored za Prenatal jogu:
ponedeljak/sreda/petak 11:00 – 12:15h
utorak/četvrtak 17:00-18:15h

ANA PLISNIĆ – Sertifikovana instruktorka Prenatal, Hatha/Vinyasa i Yin joge američke joga alianse
Kontakti: mob: 062/1790 156 mail: ana.plisnic@me.com
Facebook: Ana Plisnic Yoga

imagePRENATAL JOGA – Joga za trudnice

Šta je Prenatal joga?

Ukratko ređeno, Prenatal joga odnosi se na sve vežbe joge koje se vežbaju tokom trudnoće. Reč joga označava integritet i ujedinjenje. Kroz praksu joge nastojimo uspostaviti psihičku, fizičku i duhovnu celovitost sami sa sobom, ali i sa celim svetom oko nas. Prenatal joga, uz sve navedeno, stvara i posebnu povezanost između majke i deteta koje raste u njoj, te priprema ženu u potpunosti za porođaj i sve izazove koje majčinstvo nosi sa sobom.

Ko može da vežba Prenatal jogu?

Sve trudnice koje su prošle 12-tu nedelju trudnoće, uz odobrenje svog ginekologa, mogu dolaziti na grupne časove – bez obzira da li su pre prakticirale jogu. Trudnice koje su se aktivno bavile sportom ili jogom i pre trudnoće mogu vežbati i u prvom trimestru trudnoće, uz odobrenje svog ginekologa.

Za trudnice koje imaju rizičnu trudnoću ili određene poremećaje u trudnoći drže se individualni privatni časovi joge i pripreme za porođaj koji su prilagođeni njihovoj specifičnoj zdravstvenoj situaciji (molim javiti se na kontakt!).

Anini Prenatal časovi

Ovaj siguran i iskustvom potvrđen program (kroz iskustvo sopstvene trudnoće i porodjaja, te u višegodišnjem radu s drugim trudnicama) osmislila je i vodi Ana Plisnić koja ih, kombinujući razne stilove joge, prilagođava potrebama trudnica zavisno u kojem trimestru trudnoće se nalaze i zavisno koje trudničke tegobe osećaju. Bez obzira što se radi o grupnim časovima, Ana insistira na individualnom pristupu kako bi pomogla svakoj trudnici ponaosob da bi se što bolje pripremila za porođaj.
Tokom časa prenatal joge praktikuju se određene asane (položaji), meditativne tehnike, vizualizacija, tehnike svesnosti/otklanjanja bola i pranayama (vežbe disanja) koje su pogodne za trudnoću i u svrhu pripreme za porođaj. Vežbe disanja koje se rade na prenatal časovima su korisne, ne samo za vreme trunoće i porođaja, već i u različitim fazama majčinstva i tokom celog života. Kroz asane (položaje) povećava se izdržljivost i fleksibilnost tela, pogotovo mišića potrebnih za porođaj, karlice i kukova, zatim povećava koncentracija, popravlja držanje tela i otklanja bol u leđima koja je česta pojava u trudnoći. Prenatal joga takođe smanjuje rizik prevremenog porođaja, regulira krvni pritisak, pojačava cirkulaciju, smanjuje mogućnost pojavljivanja neugodnih stanja karakterističnih za trudnoću, poput sindroma karpalnog kanala, glavobolje, nedostatak daha, oticanja nogu…

Osim samih časova, Ana organizije i razne radionice potpore trudnicama gde žene imaju priliku izneti svoja iskustva, mišljenja, saznanja, ali i proći teoretski deo pripreme za porođaj (bilo da se radi o prirodnom porođaju ili carskom rezu), te saveta kako sebi uz pomoć joge pomoći za vreme samog porođaja.

ana plisnicANA PLISNIĆ

Ana je rođena 1980 u Livnu, BiH. Završila je Fonetiku i Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Takođe je i muzički obrazovana (instrument violočelo), i veliki je ljubitelj ekstremnih sportova poput ronjenja na boce i jedrenja. Udala se u Novom Sadu, i majka je dvoje dece, Lava i Lare.  Započela je svoj put bavljenja jogom 2010. godine, u početku kroz terapeutsku jogu nakon operacije kolena  koja se dogodila godinu dana nakon rođenja prvog deteta kao rezultat velike traume tokom porođaja. Uvidevši koliko je joga osnažila njen organizam i doživevši preobražaj u duhovnom i mentalnom smislu, Ana se uspeva rešiti traume i oseća se spremnom za drugo dete. Tokom svoje druge trudnoće vežbala je prenatal jogu svakodnevno i kao rezultat dobre pripreme usledio je iznimno lak porod. Potaknuta svojim iskustvom i na nagovor svoje instruktorke Pinar Enginsu,  već mesec dana nakon porodjaja (u aprilu 2013.) pohađa  kurs za instruktora prenatal joge (100 sati) u Yoga Shali (Ankara) kako bi svoje iskustvo i znanje mogla preneti ostalim trudnicama. Takođe, osmišljava postnatalni program joge za mame i bebe kombinujući postnatal jogu i razne vežbe za motorički razvoj beba koje je naučila kroz Bobath terapiju, koju je pohađala sa svojim sinom kako bi bolje pratila njegov motorički razvoj nakon traumatičnog poroda. U periodu od 2013. do 2016. godine redovno je držala časove joge za trudnice i joge za mame i bebe, razne radionice pripreme za porođaj kroz jogu, radionice važnosti dodira, dojenja i joge s bebama u Turskoj i regionu, delujući pod nazivom Ana Plisnić Yoga Path.

2014. godine završava Hatha/Vinyasa kurs za instruktora joge (200 sati) kod Pinar Enginsu i Gokhana Yavuza (sertifikovanih instruktora joge, američke joga alijanse (American Yoga Alliance – www.yogaalliance.org) u Yoga Shali (Ankara) gde počinje da drži Vinyasa časove na engleskom za strance. Kako bi produbila svoju praksu završava kurs Yin Yoge (120 sati) kod Medine Duman i nastavlja s daljnim usavršavanjem pohađajući razne radionice i kurseve vezane uz jogu kod učitelja Marca Bianca i Petre Friganović-Bianco (Ashtanga), Sandrine Kamhi i Ozlem Naman (Vinyasa), Sine Ozsoy (Iyengar), Tayfun Koc (Ashtanga), te radionice i kurseve vezane uz porod (Gizem Onay, Ulla Marton), aromaterapiju u trudnoći i kod beba i dece (Petra Brzović), te masažu za bebe (IAIM – International Association of Infant Massage, Ewa Westman).

Ana se takođe kvalifikovala za rad s malenom decom završivši Birthlight kurs za Toddler Yogu (deca uzrasta od 18 meseci do 3 godine) u Cambridgu kod  Emme Philip i Rainbow Kids Yogu u Zagrebu kod Cayetane Rodenas (za decu od 3 godine na dalje). Najveća inspiracija za rad s decom su joj vlastita deca,  Lav i Lara, koje smatra svojim najvećim učiteljima i sa čijim rođenjima je i započeo njen put ostvarenja kroz jogu, put u sebe.

Trenutno Ana vežba Power/Vinyasa jogu kod učitelja Zorana Zrnića i Shadow jogu kod učitelja Andreya Rozhnova u Novom Sadu.

YOGA CERTIFICATES:

100 hrs PRENATAL YOGA TTC, Pinar Enginsu, Ankara, Turkey (May 2013)

image

Laughter Yoga Leader, Danijela Biondić-Vidaković, Zagreb, Croatia (June 2013)

200 hrs HATHA and VINYASA YOGA TTC, Pinar Enginsu, Ankara, Turkey (June 2014)

image

RAINBOW KIDS YOGA INSTRUCTOR, Cayetana Rodenas, Zagreb, Croatia (November 2014)

120 hrs YIN YOGA TTC, Medina Duman, Ankara, Turkey (May 2015)

BIRTHLIGHT TODDLER YOGA COURSE, Emma Philip, Cambridge, England (June 2015)

WORKSHOPS and others certifications:

INVERSIONS, Sandrine Kamhi, Ankara, January 2014

IYENGAR YOGA, Sine Ozsoy, Ankara, February 2014

AROMATHERAPY DURING PREGNANCY, Petra Brzovic, Zagreb, June 2015

PHYSIOLOGY OF PREGNANCY AND CHILDBIRTH, Dr. Ulla Marton, Zagreb, June 2015

AROMATHERAPY FOR BABIES AND CHILDREN, Petra Brzovic, Zagreb, December 2015

CHILDBIRTH PREPARATION, Gizem Onay Collet, Ankara, February 2016.

REIKI level 1, Margarita Milenkovic, March 2016.

IAIM training – Instructor of Infant Massage, Ewa Westman (Sweden), Belgrade, April 2016.

Preporučite drugima ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone