Marma tretman – masaža
Petak-nedelja 29.-31.10.2021.
Informacije i zakazivanje na tel. 063-568605

Marma je Ajurvedska masaža, pa ćemo reći nekoliko reći i o Ajurvedi.

Ajurveda se prevodi kao  Nauka o životu. Nauka koja opisuje stanja života, povoljna i nepovolja, srećna i nesrećna, ono što je dobro za život i ono što je loše, dakle, traži ravnotežu u svemu, mere za dostizanje ravnosteže, kao i sam život. To je nastariji, sveobuhvatni sistem zaštite zdravlja koji se koristi širom sveta. Ajurveda čoveka posmatra kao celinu i otklanja uzrok bolesti dovodeći organizam u ravnotežu. Važno je znati da Ajurveda i zapadna medicina ne isključuju jedna drugu, jer obe deluju u smislu očuvanja zdravlja čoveka.

Prema Ajurvedi, zdravlje je savršeno stanje ravnteže između tri osnovne energije tela, koje se nazivaju doše. To su tri fizičke i tri mentalne energije (sokovi tela), poznate kao Vata, Pita i Kapha. Naša konstitucija je formirana od suptilnih kvaliteta pet elemenata, zemlje, vazduha, vatre, vode i prostora, koji formiraju tri doše i stvaraju jedinstvenu prirodu svakog pojedinca, koju nazivamo Prakrti. Svaka konstitucija sastoji se od tri doše koje su postavljene u vreme začeća. Te tri doše imaju drugačije proporcije i tako određuju konstituciju pojedinca. Ako je osoba sposobna da zadrži doše u ovim proporcijama, onda će biti zdrava. Promena ovih proporcija doša je osnovni uzrok bolesti. Vata je odgovorna za sav pokret u telu. Upravlja lokomotornim sistemom, nervnim impulsima, disanjem, pokretom creva i cirkulacijom. Pita je odgovorna za transformaciju i percepciju. Reguliše varenje, hormone, krv i telesnu temperaturu. Kapha je odgovorna za strukturu skeleta i mišića, podmazivanje, vlagu, sluz, limfne tečnosti. Ajurveda vraća doše u ravnotežu. Ajurveda nije samo integrisana midicina koja se dokazala u lečenju bolesti, takođe je i efikasna u prevenciji bolesti. Prema Ajurvedi savršeno stanje ravnoteže tela, uma i duha je potrebno za srećan i zdrav život.  Mi možemo shvatiti koji zdravstveni problem imamo na osnovu Prakrtija (naše jedinstvene prirode), tako što ćemo postati svesni kako određeni faktori, kao što su vrsta hrane, životne situacije i godišnje doba,, odgovarsjući način života, odnosno, dnevna rutina    utiču na našu dobrobit i sposobnost efikasnog upravljanja tim faktorima. Ajurveda nas uči kakav je naš jedinstveni balans i šta možemo sami da uradimo da bismo održali taj balans, a za to koristi masaže, jogu, meditaciju, vežbe disanja, lekovito bilje, minerale, programe čišćenja i drugo. Ajurveda je veoma efikasna u prevenciji bolesti i isceljivanju. Ajurveda, stara hiljadama godina, kaže da svaka naša jedinica  ima svoju svest i funkcioniše kao svesna jedinica, a naše telo je sastavljeno od biliona i triliona takvih jedinica. One se udružuju u tkiva i organe koji su takođe svesne jedinice.

Marma je jedna od Ajurvedskih masaža. Bolest i neravnoteža, loše zdravlje su rezultat blokiranih marma tačaka. Marme su vitalne tačke za zdravlje i dobrobit čoveka, jer sadrže koncentrisanu suptilnu životnu energiju zvanu prana. To su tačke na kojima se susreću dve ili više vrsta tkiva, poput mišića, ligamenata, tetiva, vena ili kostiju. Marma znači           „ tajno-skriveno“  mesto. Marme su dodirne tačke između svesti i materije, sedišta glavnih impulsa stvaralačke inteligencije.

Reč Marma je nastala od sanskritske reči  Marane ili Mrung. Mrung znači blizu smrti. 107 vitalnih tačaka na ljudskom telu može biti ranjeno ili povređeno na način koji izaziva trenutnu smrt ili smrt u roku od nekoliko dana. Četiri vitalne Marma tačke na telu, ukoliko su ugrožene, dolazi do blokiranja daha i to  izaziva momentalnu smrt, dok ostale tačke, kada su ugrožene, zbog nedostatka protoka energije, izazivaju oboljenje okolnih organa. Na taj način su Marme centralne tačke u životu.

Prana je živa elektromagnetna energija prirode koja se kreće kroz kanale koji se nazivaju nadije. Marme se nalaze na ovim kanalima i deluju kao prekidaći. Kada su otvoreni, omogućavaju energiji da slobodno protiče – plovi kroz telo. Ovi kanali mogu biti blokirani i time se prekida tok energije u telo, energija na tom mestu stagnira, što dovodi do poremećaja ravnoteže. Blokade nastaju usled stresa, povreda, operacija, unosa veštačkih hormona, vakcinacija, toksina unutar tela i dr. Marma tretmanom se omogućava da energija plovi kroz nadije i odlazi u mišiće, zglobove i organe u telu, a oslobađaju se i energetske blokade u umu. Blagodeti marme su: balansirnje doša  (Vate, Pite i Kaphe), oslobađanje stresa, čisti emocije, smiruje um, povećava svesost, revitalijuje organe, umanjuje bol, poboljšava fizičku stabilnost, opušta.

U našem užurbanom zapadnom društvu, više nismo toliko svesni prirodnih procesa tela i uma. Često živimo i jedemo nesvesno i nezdravo. Ako više slušamo svoje potrebe, možemo doći u ravnotežu. To nam omogućava da sprečimo sve vrste bolesti. Pomislite samo na umor, stres, nesanicu, probavne smetnje , glavobolje i sve druge vrste pritužbi.

Laganim dodirima vrhovima prstiju terapeuta na Marma tačke se ostvaruje energetski tok u telu klijenta. Marma svojim dejstvom otklanja sam uzrok bolesti i vraća organizmu prirodnu snagu da se isceli i revitalizuje.

Blagodeti Marma masaže mogu se osetiti kada se radi pojedinačan tretman ili kada se tretman radi tri dana uzastopno, zatim, u narednom periodu na svakih 7 ili 14 dana u zavisnosti od potreba, kada su blagodeti tretmana iskorišćene u punom potencijalu. Redovnom terapijom organizam postaje otporan na stres i dovodi se u stanje dubokog mira i harmonije.

Promotivna cena individualnog tremana: 3.500 din
(redovna cena 4.000din)

Za paket od 3 tretmana: Cena 9.000 din

Informacije i zakazivanje termina na tel. 063-568605

Marma Terapeut: Vesna Lakaj

Ruma , 22400  22. decembar br. 40

Zakazuje se na br: 065 25 93 933 ili na 063 560 098

e-mail: vesna.lakaj@artofliving.rs ili vesnalakaj0704@gmail.com