Kakao maslac organski 300g – 2000din

Preporučite drugima ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

organic-cacao-butter-gram-p-3146

Porudžbine na 063-568605

Kakao maslac  se dobija hladnim presovanjem izabranih kakao zrna, svetložute je boje, specifičnog mirisa i ima ukusa kao kakao.

Na sobnoj temperaturi je u čvrstom stanju, a otapa na temperaturi od 34 do 38 stepeni.

Kakao maslac se sastoji od 60 posto zasićenih masnih kiselina (stearinska, palmitinska, miristinska i ostale), 30-40 posto mononezasićenih (oleinska, palmitoleinska) i 5-10 posto polinezasićenih masnih kiselina (linolna, linolenska).

Kakao maslac glavnu primenu ima u konditorskoj proizvodnji, ali i za pripremu čokolade i slatkiša u kućnim uslovima. Ima najstabilniju strukturu od svih poznatih ulja i masti i vrlo se teško kvari. Tu osobinu ima zahvaljujući sadržaju velike količine prirodnih antioksidanasa.

U kozmetici se koristi za proizvodnju sapuna, mleka za kožu, balzama za usne, nalazi u sastavu preparata za prevenciju i smanjenje strija. Primenjen kao čisti kakao maslac, vrlo brzo dovodi do nestanka ožiljaka i mrlja nakon opekotina i koristi se za zaštitu prilikom sunčanja.

Kakao maslac daje koži vlažnost i mekoću. Nanesen na kožu stvara barijeru između osetljive kože i okoline što sprečava iritaciju tih područja. Kod primene u masaži, pomaže u relaksaciji i oslobađanju od stresa zbog svog vrlo ugodnog mirisa.

RECEPT kako da napravite sami zdravu crnu čokoladu

Sastojci: 1 šolja organskog kakao maslaca, 1 šolja organskog čistog kakao praha, 1/2 šolje meda (ili manja količina zavisno od ukusa), 1 kašičica ekstrakta vanile za ukus, po želji možete dodati seckane bademe, lešnike, kandirane kore pomorandže itd.
Otopite kakao maslac iznad pare i kad se potpuno rastopi skloni se sa toplote i dodaje prvo med pa kad se on sjedini sa maslacem dodati kakao prah, vanila i ostali sastojci. Mešati dok se ne dobije glatka smesa. Paziti da smesa ne dodje u kontakt sa vodom ili bilo kojom drugom tečnosti, čak i sa vlažnih ruku. Glatku smesu staviti u kalupe ili možete tanko da razvučete smesu na papir za pečenje. Ostaviti nekoliko sati da se stvrdne na sobnoj temperaturi, a ukoliko žurite stavite u frižider. Ovako pripremljenu čokoladu možete konzumirati nekoliko dana, čuvajte na sobnoj temperaturi ili u frižideru.


Izvor:
 http://www.novilist.hr/Lifestyle/Zdravlje-ljepota/Sto-je-kakao-maslac-i-kako-ga-najbolje-iskoristiti ; 
 http://wellnessmama.com/6764/chocolate-recipe/

Preporučite drugima ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone